بهبود رتبهی سایت در صفحهی نتایج موتورهای جستجو نتیجهی عوامل مختلفی است که همگی در کنار هم باعث این اتفاق میشوند. البته در بررسی وبسایتها معمولا متا تگها بیشترین درصد خطا را به خود اختصاص میدهند. این مسئله میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. از جمله عدم آگاهی لازم در مورد استفاده از این تگها! به همین دلیل در ادامهی این مقاله مهمترین نکات مربوط به متا تگها و انواع آنها را توضیح دادهایم. اگر شما هم ارورهای زیادی مربوط به متاتگها دریافت کردهاید یا حتی علاقهمندید که راجع به آنها اطلاعاتی کسب کنید، مطالعهی این مطلب را ادامه دهید.
متا تگ چیست؟
متا تگها دادههایی هستند که محتوای یک وبسایت را توصیف میکنند و یکی از اولین اطلاعات موجود برای رباتهای موتورهای جستجو جهت crawl و ایندکس کردن و همچنین رتبهبندی وبسایت میباشند. این تگها برای بازدیدکنندگان وبسایت شما قابل مشاهده نیستند، اما رباتهای موتورهای جستجو از محتوای آنها استفاده میکنند. معمولا syntax این تگ در HTML به صورت زیر است:
انواع متا تگ
متا تگها به سه دستهی ضروری، اختیاری و غیرضروری تقسیم میشوند.
متا تگهای ضروری
وجود این تگها برای وبسایت ضروری میباشند. شاید به مرور زمان اهمیتشان در سئو تغییر کند ولی همچنان استفاده از آنها در وبسایت اجباری میباشد، زیرا اطلاعات مهمی را به موتورهای جستجو ارائه میدهند.
این نوع از متا تگها شامل موارد زیر میباشند:
- توضیحات Meta
- نوع محتوای Meta
- تگ عنوان (Title Tag)
- Viewport
متا تگهای اختیاری
این نوع از تگها، اختیاری در نظر گرفته شدهاند زیرا وجود و یا عدم وجود آنها برای وبسایت، تاثیر چندانی روی رتبهبندی ندارد. در گذشته بعضی از این متا تگها (مانند متا تگ کلمات کلیدی) مهمترین تگ برای شناسایی دستهبندی کلمات کلیدی یک سایت در جستجو محسوب میشدند. با این حال به دلیل سواستفاده از این تگ و در واقع استفادهی اسپم از آن، اهمیتش کاهش یافت و توسط گوگل حذف شد (ولی هنوز Bing از آن استفاده میکند). البته ارزش و اهمیت تعداد دیگری از این متا تگها مثل Social meta tags در حال افزایش است و گوگل توصیه میکند که برای بهتر دیده شدن در شبکههای اجتماعی باید از این متا تگ استفاده کرد.
متا تگهای اختیاری شامل موارد زیر میشوند:
- Social meta tags
- Meta Robots
- متا تگ گوگل nositelinkssearchbox
- متا تگ گوگل notranslate
- Meta Refresh
- Site verification
متا تگهای غیرضروری
طبق گفتهی سایت Moz، استفاده از این نوع متا تگها ضرری برای سایت شما ندارد ولی باعث هدر رفتن فضا و شلوغ شدن میشود. البته روی سئوی سایت نیز تاثیری ندارد.
متا تگهای غیرضروری شامل موارد زیر میشوند:
- Author/web author: این تگ برای مشخص کردن نویسندهی صفحه استفاده میشود و وجود آن ضرورتی ندارد.
- Revisit after: این متا تگ دستوری به رباتها میباشد که بعد از دورهی زمانی خاصی به صفحه بازگردند. البته هیچ موتور جستجوی بزرگی (مثل گوگل) از آن استفاده نمیکند.
- Rating: از این تگ برای مشخص کردن درجهی سنی صفحه استفاده میشود. یعنی به رباتها اعلام میکند که محتوای صفحه فقط مناسب بزرگسالان است و باید برای کودکان فیلتر شود. مقادیری که این تگ میتواند به خود بگیرد عبارتند از: Safe For Kids ،14 Years ،General ،Mature و Restricted! همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم بهتر است از این متا تگ استفاده نکنید، چون موتورهای جستجو آن را نمیخوانند.
- Expiration/date: تاریخ انقضا (Expiration) برای مشخص کردن زمان انقضای یک صفحه استفاده میشود و روز (date) زمان ساخته شدن صفحه را بیان میکند. استفاده از این تگ کار بیهودهای است. به جای این کار، زمانی که صفحات شما منقضی شدند آنها را حذف کنید و برای date نیز نقشهی سایت بسازید و آن را همیشه به روز نگه دارید.
- Copyright: همانطور که از اسم این تگ مشخص است برای نشان دادن کپی رایت صفحه به کار میرود. البته همین کار را همیشه در قسمت فوتر سایت انجام میدهند و استفاده از این تگ دوباره کاری محسوب میشود.
- Abstract: برای نشان دادن خلاصهای از محتوای صفحه است.
- Distribution: از این تگ برای مشخص کردن دسترسی افراد به محتوای صفحه استفاده میشود و حالت پیشفرض آن به صورت "global" است. به این معنی که اگر صفحهای باز باشد (یعنی برای ورود به آن پسورد نیاز نباشد) برای همه قابل استفاده است.
- Generator: برای نشان دادن این است که صفحه با چه برنامهای ساخته شده است. (مثل Dreamweaver ،WordPress ،Joomla و غیره) درست همانند تگ Author استفاده از آن سودی ندارد.
- Cache control: این تگ برای کنترل ذخیرهسازی مرورگر استفاده میشود. در عوض میتوانید از روشهایی که در مقالهی «افزایش سرعت سایت با Leverage Browser Caching» توضیح دادهایم استفاده کنید. (لینک در پایین)
- Resource type: در نهایت این متا تگ نیز برای نشان دادن نوع منبع صفحه مورد استفاده قرار میگیرد. مانند «document»
افزایش سرعت سایت با Leverage Browser Caching
در این مقاله به صورت عملی با روش استفاده از Leverage Browser Caching آشنا خواهید شد
در ادامه هرکدام از تگهای ضروری و اختیاری را به صورت جداگانه توضیح میدهیم.
توضیحات Meta
تگ توضیحات متا (Meta Description) یکی از ویژگیهای HTML میباشد که خلاصهی دقیقی از صفحات وب ارایه میدهد. به عبارت دیگر جملات دورن این تگ شرح مختصری از صفحه و محتوای آن را بیان میکنند. این تگ معمولا در زیر لینکهای آبی رنگ در صفحهی نتایج موتور جستجو (SERPs) ظاهر میشود. نمونهای از کد این تگ را در زیر میبینید:
طول مناسب
طول توضیحات متا میتواند متفاوت باشد، اما موتورهای جستجوگر معمولا متنهای بیش از ۱۶۰ حرف را برش میدهند. بهتر است توضیحات متا به قدری طولانی باشد که کامل موضوع آن صفحه را شرح دهد ولی کمتر از ۱۶۰ حرف! یا به عبارتی دیگر بیشتر از ۶۰۰ پیکسل نباشد.
فرمت مناسب
تگهای توضیحات متا، عامل رتبهبندی گوگل نمیباشند! ولی تاثیر مهمی در رتبهبندی سایت دارند. به این صورت که باعث میشوند کلیک بر روی لینکها در SERP توسط کاربران بیشتر شود. توضیحات متایی که به خوبی نوشته شده باشد، میتواند مردم را ترغیب کند تا از سایت شما دیدن کنند. این دیدنها نرخ کلیک را بالا برده و در نهایت بر رتبهی سایت شما تاثیر میگذارد. به عبارت دیگر میتوان گفت تگ توضیحات متا به صورت غیرمستقیم در رتبهبندی تاثیر دارد.
این پاراگرافهای کوچک فرصتی برای وبمستر میباشند تا محتوای سایت خود را برای جستجوکنندگان تبلیغ کنند. همچنین فرصتی برای جستجوکنندگان میباشند تا اطلاعات مختصری راجع به محتوای صفحه کسب کنند و تصمیم بگیرند که این اطلاعات به درد آنها میخورند یا نه!
توضیحات متای هر صفحه، باید به شکل هوشمندانه کلیدواژههایی را دربرداشته باشد، که آن صفحه هدف گرفته است. همچنین تاکید میکنیم باید توصیف قانع کنندهای از محتوای صفحه ارائه دهد تا کاربر را برای کلیک کردن روی سایت ترغیب کند. توضیحات متا باید مستقیما با صفحهای که توصیف میکند مرتبط بوده و از توصیف صفحات دیگر، مجزا و منحصر به فرد باشد.
برای اینکه بتوانید توضیحات مناسبی را برای این تگ ارائه کنید، باید به نکاتی توجه داشته باشید.
از کلمات کلیدی استفاده کنید: گوگل کلمات کلیدی در توضیحات متا که با عبارت جستجو شده توسط کاربر مطابقت داشته باشد را بولد یا پررنگ میکند. استفاده از کلمات کلیدی در توضیحات متا، باعث میشود کاربران متقاعد شوند که محتوای شما دارای اطلاعاتی است که آنها به دنبالش هستند. بنابرین تلاش کنید توضیحات را تا حد امکان به خوبی با واژهها مطابقت دهید.
ارزش و برتری خود را نسبت به سایتهای رقیب نشان دهید: به توضیحات متا به عنوان یک متن تبلیغاتی نگاه کنید. به بیانی دیگر تگ توصیف متا در نقش نسخهی تبلیغات عمل میکند و توجه خوانندگان را به سوی وب سایت شما در SERP جلب میکند. بنابرین بخش بسیار بارز و مهم بازاریابی جستجو محسوب میشود. ایجاد توصیف خوانا و قانعکننده با استفاده از کلیدواژههای مهم میتواند برای وبسایت مفید باشد.

از زبان و لحن مناسب استفاده کنید: در نوشتن توضیحات متا باید از زبانی متناسب با مخاطبان هدف خود استفاده کنید. به عنوان مثال زبان وبسایتی که برای نوجوانان طراحی شده با یک فروشگاه اینترنتی که مخاطبان بسیاری از هر قشر و سنی دارد، متفاوت است. همانطور هم که قبلا گفتیم این توضیحات را باید برای مخاطبان خود بنویسید، پس از زبان و لحنی استفاده کنید که برایشان جذابتر است.
از متا تگ توضیحات با محتوای تکراری پرهیز کنید: تگ توضیحات تکراری باعث جریمهی شما توسط گوگل نمیشود اما از آنجایی که این توضیحات برای جذب کاربران به سمت سایت شما ایجاد میشوند، اگر توضیح دو صفحه یکسان باشد، باعث گمراه شدن کاربر خواهد شد. پس باید توضیحات منحصر به فردی را برای هر صفحه قرار دهید.

نکته: توجه داشته باشید که توضیحات متا فقط یک پیشنهاد برای گوگل است. در برخی موارد، ممکن است موتورهای جستجو توصیف متایی که وب مستر در HTML صفحه مشخص کرده است را نپذیرد. زمان دقیق این رویداد قابل پیشبینی نیست، اما اغلب زمانی این اتفاق رخ میدهد که گوگل تصور میکند توصیف متا موجود، به طور کافی محتوای صفحه را توضیح نمیدهد و بخشی از محتوای صفحهی شما را که از نظرش مرتبطتر و مفیدتر است را به عنوان توضیحات متا انتخاب میکند.
اضافه کردن Meta Description در وردپرس
به صورت پیشفرض، وردپرس از تگ توضیحات استفاده نمیکند. دو راه برای اضافه کردن توضیحات متا در وردپرس وجود دارد:
- استفاده از پلاگین Yoast SEO (بهترین روش)
- ویرایش فایل header.php قالب مورد استفاده
اگر از افزونهی Yoast SEO استفاده میکنید، پس از نصب آن، مراحل زیر را انجام دهید:
- یک صفحه یا یک پست جدید را در وبسایت خود ایجاد کنید.
- سپس به پایین صفحه به پلاگین Yoast SEO بروید.
- بر روی دکمهی "Edit snippet" کلیک کنید.
- در فیلد "meta description" توضیحات مورد نظر خود را بنویسید.
در صورتی هم که از افزونه استفاده نمیکنید، میتوانید در فایل header.php توضیحات خود را درج کنید. استفاده از این روش را توصیه نمیکنیم. زیرا باعث میشود که نتوانید توضیحات منحصر به فردی را برای هر صفحه، ارائه کنید. که خود این موضوع باعث ایجاد توضیحات تکراری میشود.
نوع محتوای Meta
همانطور که از اسم پیداست این تگ نوع محتوای صفحه و charset را مشخص میکند و باید در هر صفحهای وجود داشته باشد. استفاده نکردن از آن ممکن است بر نحوهی نمایش صفحهی شما در مرورگر تاثیر بگذارد. دو نوع از تگ محتوا را در زیر آوردهایم که طراح وب باید با توجه به نوع وبسایت یکی را انتخاب کند. (البته خود گوگل توصیه میکند از Unicode/UTF-8 در صورت امکان استفاده شود!)
در بعضی منابع از متا تگ دیگری به نام Language نام برده شده که زبان اصلی سایت را مشخص میکند. کاربرد این متا تگ برای سایتهای چندزبانه میباشد. استفاده از آن نیز اختیاری اعلام شده و تاثیری روی سئوی سایت ندارد ولی به دلیل اینکه این تگ در http-equiv قرار میگیرد، در این بخش آن را معرفی کردیم.
لازم به ذکر است استفاده از این ویژگی منسوخ شده و پیشنهاد میشود از اتریبیوت lang در تگ استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر به HTML Language Code مراجعه کنید.
تگ عنوان (Title Tag)
از نظر فنی تگ عنوان، متا تگ نیست. این تگ المانی از HTML است که وظیفهی آن تعیین عنوان صفحهی وب سایت میباشد. تگهای عنوان بر روی SERP یا همان صفحهی نتایج موتورهای جستجو به عنوان سرخطی که قابل کلیک باشند، در بین نتایج جستجو نمایش داده میشوند و در SEO از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
کار اصلی این تگ نشان دادن محتوای صفحه با کوتاهترین روش به بازدیدکنندگان و موتورهای جستجو است. تگ عنوان یک صفحه از سایت، باید توصیف دقیق، درست و خلاصهای از محتوای صفحه را در برداشته باشد. این تگ اغلب به همراه تگ توضیحات به کار برده میشود و حاوی اطلاعاتی است که برای سئو بسیار بسیار مهم است.
مهمترین تفاوت تگ عنوان با متا تگ توضیحات، این است که تگ عنوان فاکتوری حیاتی در رتبهبندی گوگل محسوب میشود در صورتی که متا تگ توضیحات فاکتور نبوده و برای فقط برای جذب کاربران به سایت مورد استفاده قرار میگیرد.
نمونه کد Html
این تگ در بخش head صفحهی وبسایت قرار میگیرد.
فرمت بهینه تگ عنوان
کلیدواژهی اصلی- کلیدواژهی فرعی / نام برند
به عنوان مثال
آنالیز متا تگ– ابزار سئو/ سئوسازی
طول عنوان بهینه
گوگل معمولا ۵۰-۶۰ حرف اول تگ عنوان را نشان میدهد. پژوهشها نشان دادهاند که اگر عنوان زیر ۶۰ حرف باشد، حدودا ۹۰ درصد آن به درستی نمایش داده میشود. هیچ محدودیت دقیقی برای تعداد حروف وجود ندارد زیرا که حروف از نظر عرض ممکن است متفاوت باشند و در واقع محدودیت عنوان روی تعداد پیکسل میباشد. نمایش عناوین توسط گوگل حداکثر ۶۰۰ پیکسل است.
چرا تگهای عنوان مهم هستند؟
تگهای عنوان عامل اصلی در کمک به موتورهای جستجو برای فهمیدن محتوای صفحهی مورد نظر هستند، همچنین تاثیر مهمی بر بازدیدکنندگان از صفحهی وب سایت شما دارند.
تگهای عنوان در سه نقطهی کلیدی استفاده میشوند:
- صفحهی نتایج موتورهای جستجو
- مرورگرهای وب
- شبکههای اجتماعی
۱. صفحهی نتایج موتورهای جستجو
تگ عنوان، نمایش عنوان وبسایت شما را در SERPs تعیین میکند (البته استثناهایی وجود دارند). همچنین اولین تجربهی بازدیدکننده از سایت شما میباشد. عنوان خوب میتواند عامل شکست یا موفقیت در تعیین اینکه آیا کسی بر روی لینک شما کلیک میکند یا خیر باشد.

۲. مرورگرهای وب
تگ عنوان همچنین در قسمت بالای مرورگر وب سایت ظاهر میشود و در نقش نگهدارندهی مکان عمل میکند، مخصوصا برای کسانی که تبهای زیادی در مرورگر خود باز میکنند. داشتن عنوانهای یکتا و قابل تشخیص که کلیدواژههای مهم در ابتدای آنها قرار دارند اطمینان میدهند که کاربران محتوای شما را دنبال میکنند.

۳. شبکههای اجتماعی
برخی از وب سایتهای خارجی، به خصوص شبکههای اجتماعی، از تگ عنوان برای تشخیص اینکه چه محتوایی را در زمان به اشتراکگذاری آن صفحه نمایش دهند، استفاده میکنند. برای مثال تصویر زیر اسکرین شاتی از فیسبوک میباشد:

دقت کنید برخی از شبکههای اجتماعی (از جمله فیسبوک و توییتر) متا تگهای خاص خود را دارند که اجازه میدهند عناوینی را مشخص کنید که از تگ عنوان اصلی شما متفاوت باشند. این کار در بهینهسازی هر شبکه به شما کمک میکند.
چگونه یک عنوان خوب بنویسیم؟
به دلیل اینکه تگهای عنوان بخش مهمی از بهینهسازی برای موتورهای جستجو و تجربهی کاربری جستجو میباشند، نوشتن آنها به طور بهینه تاثیر زیادی در SEO دارد. در زیر توصیههای حیاتی جهت بهینهکردن تگهای عنوان برای موتورهای جستجو و اهداف قابل استفاده مطرح شده است:
۱- توجه به طول عنوان
اگر عنوان خیلی طولانی باشد، موتورهای جستجو ممکن است بخشی از آن را برش دهند و سه نقطه در انتهای آن اضافه کنند {...} همچنین ممکن است کلمات مهم را نشان ندهند. در حالی که معمولا توصیه میکنیم طول عنوان زیر ۶۰ حرف باشد.
بعضی از حروف اساسا فضای زیادی را اشغال میکنند. حرف بزرگی مانند «ب» عریضتر از حرف کوچکی مانند «و» یا «ر» می باشد. به مثال زیر توجه کنید:

عنوان اول ۷۷ حرف کامل را نشان می دهد، زیرا ittl در کلمهی Little پهنای کمتری دارد و “I” نیز زیاد استفاده شده است. عنوان دوم تنها پس از ۴۲ حرف، دیگر نمایش داده نمیشود زیرا کلمات عریض زیادی مانند W در آن به کار رفته است.
از حروف بزرگ در عناوین استفاده نکنید زیرا خواندن آن برای بازدیدکنندگان سخت میباشد و ممکن است شدیدا تعداد حروفی که گوگل نمایش میدهد را محدود سازد.
توجه داشته باشید که حتی در صورتی که طول عنوان مناسب باشد، ممکن است موتورهای جستجو آنچه که در تگ عنوان مینویسید را شناسایی نکنند و به جای آن به طور اتوماتیک عنوان متفاوتی را نشان دهند. برای مثال گوگل برند شما را به نمایش عنوان پیوست کند. مانند تصویر زیر:

اینجا، به دلیل اینکه گوگل قبل از اضافه کردن برند متن را میبرد (متن قبل از ... متن اصلی میباشد)، تنها ۳۵ حرف متن اصلی نمایش داده شد. در پایین خواهید دید که چطور مانع بازنویسی نوشتههایمان توسط موتور جستجو باشیم.
به یاد داشته باشید که عناوین طولانیتر ممکن است در برخی مواقع برای اشتراکگذاری اجتماعی بهتر کار کنند و برخی عناوین ذاتا طولانی هستند. بهتر است در ذهن داشته باشید که هیچ جریمهای برای استفاده از عنوان طولانی وجود ندارد. خودتان قضاوت کنید و مانند یک بازدیدکننده به عنوان نگاه کنید.
۲- از کلمات کلیدی با اهداف سئو بیش از اندازه استفاده نکنید
گرچه هیچ جریمهای برای الگوریتم گوگل در رابطه با عناوین طولانی وجود ندارد، ولی در صورتی که در عنوان خود از کلیدواژهها به گونهای استفاده کنید که موجب بروز تجربهی بد کاربری شود احتمال دارد به دردسر بیفتید، از قبیل:
ابزار سئو، بهترین سئو، سئو ارزان، سئو تخصصی
از عناوینی که فقط لیستی از کلیدواژه میباشند یا شکلهای مختلف همان کلمهی کلیدی را بارها تکرار میکنند، پرهیز کنید. این عناوین برای کاربران بد میباشند و ممکن است شما را در خصوص موتورهای جستجو به دردسر بیندازند. موتورهای جستجو دگرسانی کلیدواژه را درک میکنند.
۳- در هر صفحه عنوان منحصر به فردی استفاده کنید
عناوین منحصر به فرد به موتورهای جستجوگر کمک میکند تا بفهمند که محتوای شما با ارزش است و باعث میشود میزان کلیکزنی در سایت شما بیشتر شود. در مقیاس صدها یا هزاران صفحه، ایجاد عنوان منحصر به فرد در هر صفحه ممکن است نامحتمل به نظر برسد، اما CMSهای امروزی و الگوهای مبتنی بر کد این اجازه را میدهند که حداقل عناوین منحصر به فرد مبتنی بر داده را برای تقریبا هر صفحهی مهمی از سایتتان ایجاد کنید. برای مثال، اگر هزاران صفحهی محصول با پایگاه دادهای از نام محصول و ردیف داشته باشید، میتوانید از آن داده به راحتی برای ایجادعناوین مثل زیر ایجاد کنید:
{نام محصول} – {دسته محصول} – { نام برند}
از عناوین پیشفرض مانند «خانه» یا «صفحه ی جدید» خودداری کنید، زیرا ممکن است گوگل فکر کند محتوای کپی در سایتتان دارید (یا حتی در سایتهای دیگر). همچنین، این عناوین نرخ کلیک در سایت را کاهش میدهند. از خودتان بپرسید چه قدر احتمال دارد بر صفحهای به نام «بدون عنوان» یا «صفحهی محصول» کلیک کنید؟
۴- کلیدواژههای مهم را در ابتدا بنویسید
با توجه به آزمایش و تجربهی تیمهای فنی در سراسر جهان، کلیدواژههایی که در ابتدای تگ عنوان قرار میگیرند ممکن است تاثیر بیشتری بر رتبهبندی جستجو داشته باشند. علاوه بر این، تحقیق در مورد تجربهی کاربری نشان میدهد که کاربران دو کلمهی اول عنوان را اسکن میکنند. به همین خاطر است در مورد عناوین توصیه میکنیم که منحصربهفردترین ویژگی صفحه (مثلا در اینجا نام محصول) را در ابتدای عنوان بیاورید. همچنین از عناوینی مانند زیر خودداری کنید:
نام برند | دستهبندی اصلی محصول - دستهبندی فرعی محصول - نام محصول
عناوین این چنینی در نگاه اول ارزش خیلی کمی دارند. علاوه بر این، اگر موتورهای جستجو چنین عناوینی را برش دهند، منحصربهفردترین بخش حذف میشود.
عنوان بالا را بهتر است به صورت زیر بنویسید:
نام محصول- نام برند محصول | نام سایت (شعار سایت)
۵- از برند خود بهره ببرید
اگر برند نام آشنا و قدرتمندی دارید، اضافه کردن آن به عناوین ممکن است به افزایش نرخ کلیک کمک کند. با این وجود معمولا توصیه میکنیم برند خود را در انتهای عنوان قرار دهید اما مواردی هستند (از قبیل صفحهی اصلی یا صفحهی دربارهی ما) که ممکن است بخواهید بیشتر بر برند تمرکز کنید. البته همانطور که قبلا اعلام کردیم، گوگل ممکن است به طور اتوماتیک برند شما را به نمایش عناوین الحاق کند.
۶- برای مشتریان خود بنویسید
در حالی که تگ عنوان برای SEO مهم میباشد، به یاد داشته باشید که وظیفهی اول شما جذب بازدیدکنندگانی میباشد که احتمالا محتوای شما برایشان با ارزش است. زمانی که در حال ایجاد تگ عنوان میباشید علاوه بر بهینهسازی و به کارگیری کلیدواژه، به تجربهی کاربری نیز توجه کنید. زمانی که کاربران تگ عنوان شما را در نتایج جستجو پیدا میکنند، آن تگ اولین تعامل بازدیدکنندهی جدید با برند شما میباشد و باید مثبتترین و دقیقترین پیام ممکن را برساند.
چرا گوگل از تگ عنوان من استفاده نمی کند؟
گاهی اوقات گوگل احتمال دارد عنوانی را نمایش دهد که با تگ عنوان شما مطابقت ندارد. زمانی که چنین اتفاقی روی میدهد، چهار توضیح در این رابطه مطرح میشود:
۱- عنوان شما پر از کلیدواژه است
همانطوری که در بالا بحث شد، اگر عنوان شما با کلیدواژه پر باشد (گاهی وقتها به این کار بهینهسازی بیش از حد گویند) گوگل ممکن است خود تصمیم بگیرد آن عنوان را بازنویسی کند.
۲- عنوان شما با جستجو (Query) مطابقت ندارد
اگر محتوای صفحهی شما مطابق با جستجوهای کاربران بوده ولی به خوبی در عنوان به نمایش در نیامده باشد، گوگل ممکن است تصمیم به بازنویسی عنوان گیرد. این کار اساسا بد نیست، هیچ عنوانی با هر جستجویی مطابقت ندارد، اما اگر عنوان شما برای جستجوهایی با حجم زیاد طراحی شده باشد، پس بازنویسی آن سودمند خواهد بود.
۳- عنوان جایگزین دارید
در برخی موارد اگر عنوان جایگزین دارید، مانند متا تگها در فیسبوک یا توییتر، گوگل ممکن است در عوض از آن عناوین استفاده کند. باز این کار اساسا بد نیست اما اگر منجر به نمایش عنوان ناپسندی گردد، بهتر است عنوان جایگزین را بازنویسی کنید.
Viewport
روز به روز بهکارگیری از گوشیهای هوشمند در استفاده از اینترنت در حال افزایش است، ولی بسیاری از سایتها هنوز هم برای گوشیهای هوشمند بهینه نشدهاند. اندازهی صفحه نمایش در گوشیهای هوشمند، فبلتها، تبلتها، کنسولهای بازی، تلویزیون و غیره متفاوت است و این اندازه مدام در حال تغییر میباشد. بنابراین مهم است که سایت شما با هر نوع صفحه نمایشی سازگار یا به عبارت دیگر Responsive باشد.
صفحات یک وبسایت برای ریسپانسیو بودن باید دارای تگ viewport در بخش head صفحه باشند. این متا تگ به مرورگر میگوید چگونه یک صفحه را در اندازههای مختلف صفحه نمایش نشان دهد. همچنین وجود این تگ به گوگل اعلام میکند که صفحه mobile friendly است.
حالت استاندارد این تگ به صورت زیر است:
width=device-width برای تطبیق عرض صفحه نمایش در پیکسلهای مستقل از دستگاه (device-independent pixels) استفاده میشود. این مقدار به صفحه اجازه میدهد تا محتوای خود را با اندازههای مختلف صفحه نمایش هماهنگ کند (چه در یک گوشی کوچک و چه در مانیتور بزرگ دسکتاپ)!
برای مثال به دو تصویر زیر دقت کنید. تصویر سمت چپ مربوط به یک صفحه بدون استفاده از متا تگ viewport و سمت راست با استفاده از متا تگ viewport است.

بعضی از مرورگرها در هنگام چرخش به حالت افقی (landscape)، پهنای صفحه را نگه میدارند و زوم میکنند. از ویژگی initial-scale=1 برای ایجاد ارتباط 1:1 بین پیکسلهای CSS و پیکسلهای مستقل از دستگاه بدون در نظر گرفتن جهت آن استفاده میشود.
البته میتوان از مقادیر زیر نیز استفاده کرد:
- minimum-scale
- maximum-scale
- user-scalable
اندازهی محتوا در viewport
در هر دو نوع دستگاه دسکتاپ و گوشیهای هوشمند، کاربران معمولا به صورت عمودی اسکرول میکنند نه افقی! مجبور کردن کاربر برای اسکرول کردن افقی یا مجبور به کوچک کردن صفحه برای دیدن کل آن، باعث تاثیر منفی در تجربهی کاربری میشود.
به عنوان مثال به تصاویر زیر توجه کنید. سمت راست مربوط به Nexus 5 و سمت چپ مربوط به iPhone میباشد. همانطور که میبینید، در iPhone عرض محتوا پهنتر از صفحه نمایش نشان داده شده است که کاربر را مجبور به کوچک کردن صفحه برای دیدن کل آن میکند. در اینجا مقدار width صفحه، 344 پیکسل است، که باعث میشود صفحه در نمایشگر باریکتر (iPhone) بیش از حد پهن باشد و اسکرول افقی به وجود بیاید. برای حل این مشکل بهتر است از مقادیر نسبی استفاده کرد. مثلا width: 100%

Social meta tags
بارها گفته شده محتوا، پادشاه است! اما پادشاه بدون پیرو قدرتی ندارد. بنابراین اولین چیزی که زمان انتشار محتوا به ذهن می رسد، دیده شدن آن توسط مخاطبان هدف است. بله همانطور که میدانیم بهترین روش، اشتراکگذاری آن در شبکههای اجتماعی است. از بین تمامی شبکههای اجتماعی، توییتر و فیسبوک کاربران بیشتر و در نتیجه پتانسیل بهتری دارند.
متا تگهای Social باعث بهتر دیده شدن محتوا در شبکههای اجتماعی توییتر و فیسبوک، بهبود تعامل و در نهایت افزایش ترافیک وبسایت شما میشوند. فیسبوک از پروتکل Open Graph و توییتر از Twitter Cards استفاده میکند. استفاده از این متا تگها به طور مستقیم روی سئوی سایت تاثیر نمیگذارند، اما در عملکرد لینکهای شما در شبکههای اجتماعی تاثیرگذارند. در زیر مهمترین متا تگهای اجتماعی را آوردهایم:
مهمترین متا تگ های فیسبوک
og:title
همانطور که حدس میزنید، این عنوان محتوای شما را توصیف میکند. در واقع اگر فیسبوک این تگ را پیدا کند، به جای تگ title از آن استفاده میکند. در استفاده از این تگ، بهتر است تعداد کاراکترها بین 60 تا 90 باشد.
به عنوان مثال:
og:url
این تگ نحوهی تنظیم canonical URL را برای صفحهای که قصد به اشتراکگذاری آن را دارید، مشخص میکند. زمانی که محتوای یکسانی با چندین آدرس متفاوت دارید، استفاده از این تگ مفید خواهد بود. زیرا به گوگل میفهماند که کدام URL آدرس اصلی است.
به عنوان مثال:
og:type
این تگ نوع محتوایی را که به اشتراک میگذارید، مشخص میکند. مانند پستهای وبلاگی، ویدئو، عکس یا هر چیز دیگری!
به عنوان مثال:
چند نمونه از انواع محتوا را در زیر آوردهایم: (لیست کامل را میتوانید در ogp.me مشاهده کنید.)
- مبتنی بر وب: وبسایت، مقاله، وبلاگ
- سرگرمی: کتاب، بازی، فیلم، غذا
- مکان: شهر، کشور
- افراد: بازیگر، نویسنده، سیاستمدار
- کسب و کار: شرکت، هتل، رستوران
نکته: اگر از این تگ استفاده نکنید، فیسبوک به صورت پیشفرض نوع محتوای شما را وبسایت در نظر میگیرد.
og:description
این تگ شباهت بسیاری به متا تگ توضیحات در HTML دارد و توضیحاتی را در مورد محتوای صفحه بیان میکند با این تفاوت که به جای اینکه در صفحهی نتایج موتورهای جستجو نشان داده شود، در زیر عنوان لینک محتوا در فیسبوک ارائه میشود. همچنین مانند متا تگ توضیحات، تاثیر مستقیمی روی سئو ندارد. ولی برای جذب مخاطب و افزایش نرخ کلیک مفید است. برای استفاده از این تگ بهتر است از حدود ۲۰۰ کاراکتر استفاده کنید.
به عنوان مثال:
og:image
تگ image تصویر کوچکی که هنگام به اشتراکگذاری لینکی در شبکههای اجتماعی نشان داده میشود را مشخص میکند. استفاده از این تگ را توصیه میکنیم، زیرا هم باعث بالا رفتن نرخ کلیک شده و هم در صورت عدم استفاده، ممکن است خود فیسبوک تصویر بیربطی را انتخاب کرده و به نمایش بگذارد. میتوانید مهمترین جمله یا هدف محتوای خود را بر روی تصویر بگذارید تا نرخ کلیک بیشتر شود.

به عنوان مثال:
نکته: اگر از سیستم مدیریت محتوایی مثل وردپرس استفاده نمیکنید، باید این تگ را برای تمام صفحات خود تنظیم کنید. ولی اگر از CMS استفاده میکنید، باید پلاگین مربوط به آن را نصب کنید. پلاگین به صورت اتوماتیک برای تمام صفحات تگ og:image را تنظیم میکند.
مهمترین متا تگهای توییتر
twitter:card
این تگ همانند og:type است و نوع محتوایی که به اشتراک میگذارید را مشخص میکند. بسته به نوع محتوایی که انتخاب میکنید، لینک زیر توییت تغییر میکند. منظور از لینک عبارتهای «View summary» برای خلاصهها، «View photo» برای تصاویر و غیره میباشد. اگر از این تگ استفاده نکرده باشید، توییتر به صورت پیشفرض «Summary» را انتخاب میکند.
به عنوان مثال:
twitter:title
این تگ نیز کار مشابه og:title را انجام میدهد. محدودیت استفاده از این تگ نیز حدود 70 کاراکتر است.
به عنوان مثال:
twitter:description
این تگ برای بیان توضیح در مورد صفحه است. همانند تگ توضیحات، این تگ نیز تاثیری روی سئو ندارد ولی برای جذب کاربران مفید است. محدودیت استفاده نیز حدود ۲۰۰ کاراکتر میباشد.
به عنوان مثال:
twitter:url
این تگ همانند og:url نحوهی تنظیم canonical URL را برای محتوایی که به اشتراک میگذارید، مشخص میکند.
به عنوان مثال:
twitter:image
این تگ برای تنظیم تصاویر در توییتها استفاده میشود. توییتر دو گزینه را در این مورد ارائه داده است: یک کارت با یک تصویر کوچکتر یا تصویر بزرگتر! اگر از گزینهی تصویر بزرگ استفاده کنید، مطمئن شوید که رزولوشن آن حداقل 280x150px بوده و سایز فایل بیشتر از یک مگابایت نباشد. میتوانید همانند تگ مشابه در فیسبوک، یک جلمهی مهم از محتوای خود را انتخاب کرده و آن را روی تصویر قرار دهید تا تاثیر بیشتری روی مخاطبان بگذارد.
به عنوان مثال:
روباتهای Meta
متا تگ ربات یکی از مهمترین انواع متا تگها محسوب میشود. این نوع از تگهای متا میتوانند رفتار موتورهای جستجو در ایندکس و crawl کردن را کنترل کنند. متا تگ مختص به گوگل "googlebot" میباشد. مقادیر پیشفرض برای این تگ، "index, follow" (همان "all") هستند. مانند کد زیر:
noindex برای جلوگیری از ایندکس شدن صفحه و nofollow برای جلوگیری از فالو یا دنبال کردن لینکهای صفحه توسط ربات گوگل (Googlebot) میباشند. معمولا از این دو در زمان طراحی و کدنویسی یک سایت استفاده میشود. یعنی زمانی که سایت هنوز آماده نیست و نباید در نتایج موتورهای جستجو نشان داده شود.
دقت کنید زمانی که سایت آماده شد، این متا تگ را حذف کنید.
تعداد دیگری از مقادیر متا تگ ربات را در زیر توضیح دادهایم: (هنگامی که میخواهید از تعداد بیشتری از این مقادیر استفاده کنید، باید آنها را با کامای انگلیسی جدا کنید!)
- nosnippet: جلوگیری از پیش نمایش بخشی از متن یا ویدئو در نتایج جستجو! برای ویدئو، اگر ممکن باشد، یک تصویر به جای پیشنمایش ویدئو نشان داده میشود.
- noarchive: جلوگیری از نشان دادن Cached link برای یک صفحه
- [unavailable_after[date: به شما اجازه میدهد که زمان و تاریخ دقیقی که میخواهید ایندکس و crawl شدن صفحه متوقف شود، را مشخص کنید.
- noimageindex: به شما اجازه میدهد که تا لینک وبسایتتان را به عنوان مرجع در نتایج تصویری گوگل پنهان کنید.
- none: معادل noindex و nofollow است.
میتوانید این اطلاعات را در هدر صفحات خود با استفاده از دستور "X-Robots-Tag" مشخص کنید.
در استفاده از این متا تگها دقت کنید. یک اشتباه کوچک میتواند منجر به حذف شدن کل سایت شما در نتایج موتورهای جستجو شود.
متا تگ گوگل nositelinkssearchbox
جعبهی جستجوی گوگل (Sitelink Search Box) جعبهای است که در زیر لینک سایت در صفحه ی نتایج موتورهای جستجو ظاهر میشود، مختص به همان سایت میباشد و به کاربران این امکان را میدهد که در مطالب آن سایت جستجو کنند. این امکان میتواند در افزایش نرخ کلیک و بهبود تجربهی کاربری تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال در تصویر زیر، اگر عبارت «آفرود» را در جعبهی جستجو سرچ کنیم، صفحهای در آپارات که مربوط به ماشینهای آفرود میباشد را باز میکند.
فعالسازی Sitelink Search Box
اگر میخواهید جعبهی Sitelink Search برای سایت شما فعال شود، مراحل زیر را باید به ترتیب انجام دهید:
۱. موتور جستجوی داخلی مربوط به سایت یا اپلیکیشن اندروید خود راهاندازی کنید.
همانطور که در مثال بالا در مورد آپارات توضیح دادیم، جعبهی جستجوی گوگل کاربران را به صفحاتی که متناسب با جستجوی آنها باشند، میبرد. پس برای استفاده از این جعبه باید یک موتور جستجوی داخلی داشته باشید. لازم به ذکر است موتور جستجوی سایت شما باید از UTF-8 پشتیبانی کند. (منظور همان بخش سرچ سایت میباشد!)
۲. از المنتهای Structured data (نشانهگذاریهای schema.org) در صفحهی اصلی سایت خود استفاده کنید.
توجه کنید که برای اپلیکیشن باید یک وبسایت راهاندازی کنید تا بتوانید این مرحله را انجام دهید. (حتی اگر یک سایت تک صفحهای باشد!)
نکته: نشانهگذاریهای schema.org را فقط به صفحهی اصلی سایت اضافه کنید نه به سایر صفحات!
لازم به ذکر است برای این کار هم میتوانید از JSON-LD استفاده کنید هم microdata! ولی خود گوگل JSON-LD را پیشنهاد داده است.
مثال گوگل برای JSON-LD:
مثال گوگل برای microdata:

آدرسی که میخواهید به عنوان آدرس صفحهی اصلی سایتتان در نظر گرفته شود را با canonical URL مشخص کنید. این کار به گوگل کمک میکند تا آدرس درست را انتخاب کند. توجه کنید که سرور شما باید از UTF-8 پشتیبانی کند.
۳. منتظر بمانید!
حوصله کنید تا گوگل سایت شما را بررسی کند و جعبهی جستجو را برایتان فعال کند. مدت زمانی که طول میکشد مشخص نیست و به گوگل بستگی دارد.
غیرفعال کردن جعبهی جستجو با استفاده از متا تگ nositelinkssearchbox
اگر پس از فعالسازی جعبهی جستجو، تصمیم به غیرفعال کردن آن گرفتید میتوانید از متا تگ nositelinkssearchbox استفاده کنید. این متا تگ به گوگل میگوید این جعبه را نشان نده!
همانند کد زیر:
متا تگ گوگل notranslate
طبق گفتهی خود گوگل، این موتور جستجو صفحاتی را که تشخیص دهد با زبان مورد استفادهی کاربر یکی نیست را ترجمه میکند. (گزینهای را در کنار لینک سایت در صفحهی نتایج قرار میدهد و درصورتی که کاربر روی آن کلیک کند، صفحه را ترجمه میکند!)
از نظر گوگل این کار میتواند در جذب مخاطبان بیشتر با زبانهای متفاوت کمک کند ولی همانطور که میدانیم برای سایتهای فارسی این ترجمه آنقدر ضعیف و نامفهوم است که تقریبا نتیجهی عکس دارد. به همین جهت گوگل پیشنهاد کرده که با استفاده از متا تگ notranslate اگر مایل بودید میتوانید از ترجمه شدن صفحه جلوگیری کنید.
همانند کد زیر:
Meta Refresh
در یک وبسایت، از این متا تگ برای هدایت مستقیم بازدیدکنندگان به آدرس جدید استفاده میشود. به عبارت دیگر، زمانی که آدرس وبسایتتان را عوض میکنید، میتوانید از این متا تگ برای هدایت بازدیدکنندگان قدیمیتان که هنوز آدرس قبلی شما را دارند، استفاده کنید تا بتوانند سایت شما را پیدا کنند. (یعنی با وارد کردن آدرس قبلی، وارد آدرس جدید میشوند. در اصطلاح فنی به این کار ریدایرکتکردن میگویند.)
مانند قطعه کد زیر:
این متا تگ توسط تمامی مرورگرها پشتیبانی نمیشود و میتواند باعث گیج شدن کاربر شود. به همین دلیل W3C توصیه میکند که از این متا تگ استفاده نشود. در عوض بهتر است از server-side 301 redirect استفاده کرد.
Site verification
verification یا تایید فرآیندی است که طبق آن مالکیت سایت یا اپلیکیشنی را که ادعا میکنید در اختیار شماست، به اثبات میرسانید. در واقع طبق گفتهی گوگل اگر کسی به اطلاعات خصوصی Google Search سایتی دسترسی داشته باشد و بتواند در crawl کردن موتورهای جستجو برای آن سایت تاثیرگذار باشد، مالک آن سایت است.
منظور از دسترسی به اطلاعات خصوصی Search Console این است که میتوانید اقدامات متفاوتی از جمله recrawl کردن را در سایت انجام دهید یا از دادههای Google Search مثل آمار جستجوی گوگل و خطاهای کراول استفاده کنید.
برای verification سایت روشهای متفاوتی وجود دارد. یکی از این روشها استفاده از متا تگ Site verification میباشد.
به کد زیر توجه کنید:
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم تا انواع مختلف متا تگها را توضیح دهیم. تمامی مطالبی که بیان شد براساس مطالعهی منابع زیر و در بعضی بخشها بر اساس تجربیات تیم سئوسازی جمع آوری شدهاند. اگر از نظر شما قسمتهایی از قلم افتاده یا حتی بخشهایی باید حذف شوند، یا اگر سوالی هم دارید، حتما در قسمت نظرات بیان کنید تا بتوانیم در کنار هم این موضوع را به خوبی یاد بگیریم.
نوشتن دیدگاه