به عنوان صاحب یک وبسایت، حتما از میزان اهمیت سرعت و زمان بارگزاری سایت اطلاع دارید. همانطور که حدس میزنید، سرعت وبسایت در میزان نرخ پرش بازدیدکنندگان، تجربهی کاربری، رتبه در نتایج موتورهای جستجو و عوامل دیگر بسیار اهمیت دارد و از این رو یکی از فاکتورهای مهم در سئوی سایت محسوب میشود. در افزایش سرعت سایت عوامل متعددی مثل بهینهسازی تصاویر، Leverage Browser Caching، کاهش منابع یا Minify Resources و غیره تاثیرگذارند.
در کنار تمامی این عوامل، یکی از موثرترین راهها فشردهسازی Gzip است که با عنوان فشردهسازی مرورگر نیز شناخته می شود. در ادامهی مقاله این روش را توضیح میدهم و راههای فعالسازی آن را بیان میکنم.
فشردهسازی Gzip چیست؟
همانطور که میدانید، فشردهسازی فایلها در ویندوز معمولا با فرمت zip صورت میگیرد که باعث کاهش حجم فایلها و در نتیجه انتقال راحتتر آنها میشود. همین کار را برای فایلهای وبسایت نیز میتوان انجام داد. Gzip یکی از انواع فرمت فایل و روشی برای فشردهسازی فایلهای سایت قبل از ارسال آنها به مرورگر جهت انتقال سریعتر و راحتتر میباشد. فشردهسازی یا Compression باعث کاهش بار سرور و استفادهی کمتر از پهنای باند نیز میشود. طبق گفتهی GTmetrics استفاده از این روش کاهش سایز صفحات را تا ۷۰ درصد به دنبال دارد.
برای درک بیشتر این موضوع به تصویر زیر که چگونگی ارسال درخواست از سمت مرورگر و پاسخ آن از طرف سرور نشان داده شده، توجه کنید:

همانطور که میبینید، فایلی که از سمت سرور به مرورگر فرستاده میشود، ۱۰۰ کیلوبایت است که حجم زیادی محسوب میشود. اگر از فشردهسازی Gzip استفاده کنیم میتوانیم میزان حجم فایل را به عنوان مثال به ۱۰ کیلوبایت برسانیم.

نکته ۱: از این روش برای تصاویر استفاده نکنید! روشهای بهتری را برای بهینهسازی تصاویر در مقالهی «۱۱ نکته در بهینهسازی تصاویر سایت برای سئو که باید بدانید» توضیح دادهام.
نکته ۲: فایلهای Flash فشردهسازی را پشتیبانی نمیکنند. اگر از Flash در صفحات خود استفاده میکنید باید فشردهسازی را برای آنها غیرفعال کنید.
نحوهی فعالسازی Gzip compression
برای فعال کردن Gzip روشهای مختلفی وجود دارد که به نوع سرور مورد استفاده بستگی دارند. در زیر روش فعالسازی در هر کدام از سرورها را توضیح داده ام:
وب سرور Apache
اگر از این وب سرور استفاده میکنید، باید خطوط زیر را به فایل htaccess. اضافه کنید:
سپس فایل htaccess. را ذخیره کنید.
اگر عمل فشردهسازی با موفقیت انجام نشد، مراحل زیر را امتحان کنید:
۱. کدهای بالا را به فایل vhosts.conf یا httpd.conf سایت خود اضافه کنید.
۲. در کدهای سایت دنبال خطی که با شروع میشود بگردید و کد بالا را در آن قسمت اضافه و سپس ذخیره کنید.
۳. Apache را دوباره آپلود کنید.
اگر همچنان فشردهسازی در سایتتان فعال نشد، باید با پشتیبانی وب سرور خود تماس بگیرید.
وب سرور NGINX
برای فعال کردن فشردهسازی در NGINX، باید کدهای زیر را به فایل config خود اضافه کنید:
وب سرور Litespeed
روش ایدهآل برای فعال کردن فشردهسازی در Litespeed پیکربندی "tuning" است. فقط باید به بخش "enable compression" بروید و چک کنید که روشن است یا نه، اگر خاموش بود روی "edit" کلیک کرده و سپس آن را روشن کنید.
وب سرور Internet Information Service
سرویس Internet Information Service یا به اختصار IIS وب سروری است که روی پلتفرم Microsoft .NET در سیستم عامل ویندوز اجرا میشود. دو نوع فشردهسازی برای IIS وجود دارد:
- فشردهسازی محتوای استاتیک (Static content compression)
- فشردهسازی محتوای داینامیک (Dynamic content compression)
در فشردهسازی استاتیک، IIS محتوای استاتیک را فشرده و آن را در پوشهی cache ذخیره میکند. ولی در فشردهسازی داینامیک، IIS هربار که کلاینت درخواست محتوا را میفرستد، آن را فشرده میکند. زیرا محتوای داینامیک با توجه به درخواست کلاینت ساخته میشود و مدام در حال تغییر است. پیشنهاد شده که بهتر است از هر دو روش برای فشردهسازی استفاده کرد.
برای این کار در ویندوز ۸ و ۸.۱ مراحل زیر را دنبال کنید:
۱. Control Panel را باز کنید.
۲. در صفحهی Control Panel، روی Programs and Features کلیک کرده و سپس Turn Windows features on or off را انتخاب کنید.
۳. در پنجرهی Windows Features، علامت مثبت کنار Internet Information Services کلیک کنید تا باز شود. سپس World Wide Web Services و Performance Features را باز کنید. در نهایت گزینههای Dynamic Content Compression یا Static Content Compression انتخاب کنید.
۴. روی OK کلیک کنید.
۵. پنجره را ببندید.
در سایر وب سرورها، فقط کافیست به فایل htaccess. خود رفته و کدهای زیر را به آن اضافه کنید:
سپس فایل htaccess. را ذخیره کرده و صفحهی سایت را رفرش کنید.
در نهایت سایت خود را در GTmetrix.com تست کنید تا مطمئن شوید که فشردهسازی انجام شده است.
جمعبندی
استفاده از فشردهسازی یکی از سریعترین راهها برای بهبود عملکرد وبسایت محسوب میشود. حتما این روش را به کار ببرید و تجربیات خود را در بخش نظرات با من به اشتراک بگذارید.
منابع
gtmetrix
varvy
betterexplained
customerscanvas
1 نظر